BİZE ULAŞIN
Protein Tozu Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış

Protein Tozu Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış

Egzersiz ve spor yapacak birisinin protein tozu kullanma fikrine karşı yoğun bir muhalefet gerçekleşir. Bu muhalefetin temsilcisi kişiler ise, hiç protein tozu kullanmayan, egzersiz yapmayan ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kişilerden oluşur. Doğru kanallar üzerinden elde edilmeyen bilgi, yanlış bilgidir. Bilgi kirliliğinin giderek artmaya başladığı internetin protein tozuyla ilgili efsaneleri şunlardır…
 
1. Protein tozu kilo yapar.
Bu doğru bir bilgi değildir. Doğru miktarda kullanılan protein tozu kas yapımını destekleyici bir üründür. Kas yapımını engelleyici yağ ve şeker gibi birleşenlerin protein tozundaki seviyesi oldukça düşüktür. Bazı protein tozlarında ise, bulunmaz. Karbonhidrat ağırlıklı tozlar hacim kazanmak için tüketilir. Protein ise, kas kütlesindeki artış için kullanılır.
 
2. Protein tozu yerine yumurta haşlamak daha makuldür.
Yumurtanın hakkını vermek lazımdır. Yumurta, en kaliteli protein yapısına sahip ve insanlığın çok eski dönemden beri kullana geldiği besindir. Her kahvaltıda mutlaka tüketilmesi gereken yumurta, sağlıklı beslenme açısından önemlidir. Ancak bu durum, protein tozunun avantajını ve desteleyici özelliğini izole etmez. Protein tozu, destekleyici bir üründür. Yumurtadan daha çabuk sindirilir ve spor sonrası kasların iyileşmesi için daha çabuk etki eder.
 
3. Protein tozu lüks bir üründür.
Spor yapan birisinin kabul etmesi gereken bir durum vardır. O da, normal bir insana göre alması gereken protein miktarı daha fazladır. Ancak bunu gündelik gıdalarla sağlaması zordur ve pratik de değildir. Protein tozu kullanmayan birisinin gıdalara daha fazla para harcaması ve zaman ayırması gerekir. Protein tozu ise, birkaç öğünde alınması mümkün olmayan proteinin bir ölçekle alınmasını sağlar. Hem de oldukça pratik bir şekilde…
 
4. Her protein tozu aynıdır.
Her besin aynı olmadığına göre her protein tozu da aynı olmaz. En çok tercih edilen protein tozu whey protein peynir altı suyundan yapılır. Buna mukabil bir ürün olan bitkisel protein tozu ise, soyadan elde edilir. Bunların besin değerleri, içerdikleri mineraller farklıdır. Kazein türü protein, zor sindirilir. Whey protein daha kolay sindirilebilir. Sonuç olarak, protein tozlarının farklılıkları vardır.
 
5. Protein tüketimi böbrek işlevlerini bozar.
En çok duyulan efsanelerden biri, budur. Ancak bununla ilgili tıbbi bir çalışma söz konusu değildir. Böbrek fonksiyonları bozuk olan birisinde protein kaçağı olabilir. Bu durumun nedeni, tüketilen proteinler değildir. Böbrek fonksiyonları sağlıklı bireylerde protein tozunun herhangi bir yan etkisi olmaz. Çünkü elde edilen proteinler doğal gıdalardan yapılır.
 
6. Protein tozu alarak kaslar sporsuz da gelişebilir.
Bu asla doğru bir tanımlama değildir. Evet, protein eksikliği olan bir kişi spor yapmasa da, protein tozuyla protein eksikliğini takviye edebilir. Ancak bu durum onun kas yapısına bir katkı sunmaz. Sadece, mevcut kas kütlesinin korunmasını sağlar. Vücudunun dinç yapabilir, enerji verir ve proteinin sağladığı faydaları kazanabilir. Egzersiz ve spor yapmadan kasların büyümesi mümkün olmaz.
 
7. Protein tozunun yan etkileri vardır.
Bu kısmen doğru bir tespittir. Çünkü protein tozu soya, süt ürünleri, et ve yumurta gibi gıdalardan elde edilir. Soya'ya alerjisi olan birisinin soyadan elde edilen protein tozuna karşı da alerjen tepki vermesi mümkündür. Yine yumurta ve süt için de durum aynıdır. Ancak bu ürünlere herhangi bir alerjisi bulunmayan kişiler için protein tozu alerjen bir tepkime yaratmaz.
 
Sonuç olarak doğru kaynaklardan doğru bilgiler edinerek protein tozu tüketimi hakkında karar verin. Bu konuda doktora başvurmak ve onların tavsiyelerinden yararlanmak içinizi rahatlatabilir.
Provitanya .com